Održana POLO-Cro28 međunarodna konferencija „Izazovi provedbe EU politika u Hrvatskoj i drugim novim državama članicama“

Zagreb: Aula Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Trg Hrvatske Republike 14.
9. srpnja 2018., 9.00-14.00 sati

Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) u suradnji sa Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj organizirao je međunarodnu konferenciju „Izazovi provedbe EU politika u Hrvatskoj i drugim novim državama članicama“. Konferencija je održana kao završno događanje u okviru trogodišnje Erasmus+ Jean Monnet institucionalne potpore „POLO-Cro28: Opservatorij politika u Hrvatskoj“ koju IRMO provodi od rujna 2015. Skup su pozdravnim riječima otvorili gospodin Damir Boras, rektor sveučilišta u Zagrebu, Nj. E. Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u RH, i gospođa Sanja Tišma, ravnateljica IRMO-a.

Uslijedio je key note govor Maarten Verwey-a, Glavnog direktora Službe za potporu strukturnim reformama pod nazivom „Strukturne reforme – zašto, što i kako?” u kojem je analizirana važnost provedbe reformi za rast i razvoj. U nastavku konferencije koordinatorica projekta Višnja Samardžija iz IRMO-a, prezentirala je glavno rezultate projekta i dvojezičnu knjigu „Izazovi provedbe europskih politika u Hrvatskoj“, a Prof. Zdravko Petak iznio je neka opća zapažanja o uspješnosti Hrvatske u kreiranju i provedbi europskih politika.

Prvi panel konferencije razmatrao je ekonomsko upravljanje i koordinaciju socio-ekonomskih politika u Europskoj uniji. U fokusu interesa bila su pitanja konkurentnosti i zapošljavanja, a izlagali su: Manica Hauptman iz Predstavništva Europske komisije u RH; Krešimir Jurlin iz IRMO-a, Hrvoje Butković iz IRMO-a, te Marta Kahancova iz Srednjoeuropskog institutza radna pitanja (CELSI) Bratislava. Drugi panel  bavio se kohezijskom politikom, energetskom politikom i pitanjima zaštite okoliša, primarno iz perspektive izazova budućeg Višegodišnjeg financijskog okvira EU-a. Izlagali su: Jakša Puljiz iz IRMO-a, Balasz Pichler iz Ministarstva za inovacije i tehnologiju Mađarske, Prof. Slavko Krajcar sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, te Željka Leljak Gracin iz Zelene akcije Zagreb.  Svi sudionici konferencije kratko su prezentirali rezultate svojih istraživanja nakon čega je uslijedila rasprava s auditorijem.

Program

Comments